Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali

sabahattin ali, kürk mantolu madonna, madonna, kürk, kitap, kült, book, Kitap OkuYorum, gözlük, ayraç, bookmark, edebiyat, yky, roman, kar küresi,

Bu sefer kitap konusu anlatmayacağım. Sadece kitaptan bir kaç alıntı paylaşacağım. Ama öncesinde söylemek istediğim bir kaç şey var.

Öncelikle lisedeki edebiyat öğretmenlerime teessüflerimi iletirim efendim. Neden kimse bize bu kitaptan bahsetmedi? Düşünüyorum acaba Sabahattin Ali'den bahsetmişmiydiler diye yok onu da hiç hatırlamıyorum. Eğer bize bu kadar kıymetli bir yazarı tanıtmamış, kitaplarını bize tavsiye etmemişlerse tekrar teessüflerimi yolluyorum. -Liseden mezun olalı 7 yıl oldu son yıl edebiyat dersimiz yoktu da biraz hatırlamıyorum :D-

Neyse efendim kitabın adını sürekli duyuyordum. -Tabii mezun olduktan sonra. Ben hâlâ öğretmenlerime kırgınım yoksa.- Ama almak  ve okumak bir türlü nasip olmamıştı. En sonunda aldım ve okudum. Kitaba da aşık oldum. Keşke daha önce okusaymışım. Hatta diğer kitaplarını da alıp okuyacağım.

"Hayatımda hiç bu kadar mesut olduğumu, içimin bu kadar genişlediğini hatırlamıyordum. Bir insanın, diğer bir insanı, hemen hemen hiç birşey yapmadan, bu kadar mesut etmesi nasıl mümkün oluyordu?"

"Zaten küçüklüğümden beri saadeti israf etmekten korkar, bir kısmını ilerisi için saklamk isterdim... Bu hal gerçi bir çok fırsatları kaçırmama sebep olurdu, fakat fazlasını isteyerek talihimi ürkütmekten her zaman çekinirdim. "

"Halbuki mümkün olanla kanaat etseler, hayallerindekini hakikat zannetmekten vazgeçseler bu böyle olmaz. Herkes tabii olanı kabul eder, ortada ne hayal sükûtu, ne inkisar kalır...."

"Bu akşam anladım ki, bir insan diğer bir insana bazen hayata bağlandığından çok daha kuvvetli bağlarla sarılabilirmiş. Gene bu akşam anladım ki, onu kaybettikten sonra, ben dünyada ancak kof bir ceviz tanesi gibi yuvarlanıp sürüklenebilirim. "

"Herşeyi içinde boğmaya mecbur olmak, diri diri mezara kapanmaktan başka nedir? 
Ah Maria, niçin seninle bir pencere kenarında oturup konuşamıyoruz? Niçin rüzgarlı sonbahar akşamlarında, sessizce yan yana yürüyerek ruhlarımızın konuştuğunu dinleyemiyoruz? Niçin yanımda değilsin? "



Çekilişime baktınız mı? Buyrun.

7 yorum:

  1. Sebahattin Ali insanların karakterlerini ve psikolojik durumlarını o kadar güzel analiz ediyor ki.Onu okurken cümlelerinde illaki kendinden birşey buluyorsun kesinlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarını da okumak istiyorum. Ama zibilyontane okunacak kitabım varken, biraz daha bekleteceğim sanırım :")

      Sil
  2. Sanırım beni çok etkiyen kitaplardan biridir kürk mantolu madonna. O kadar güzel anlatımı var ki sanki ben yaşıyormuşum hissi oluşturdu. Blogumda bende paylaşmıştım kürk mantolu madonna kitabını. Ayrıca blogunuzu beğendim ve yeni yazılarınızın takibindeyim. Benim blogumu da takip ederseniz sevinirim:
    http://arslanyusuf.blogspot.com.tr/?m=0

    YanıtlaSil
  3. merhaba canım benimde severek okuduğum bir kitap Sabahattin kalemini çok severim... bu arada bloğunu takibe aldım bende bekliyorum sevgilerle:))

    YanıtlaSil
  4. Harika bir kitaptı, uzun süre etkisi altın da kalmıştım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın yanı sıra yazarın da etkisinde kaldım :) Elimde şuan okunacak çok kitabım var. Ama diğer kitaplarını kitap fuarından alacağım.

      Sil