Marslı - Andy Weir ( #1Kitap1Film -1-)

1kitap1film, kitap, film, marslı, martian, kitap yorumu, Kitap OkuYorum, okur yorumu, film yorumu, the martian, mark watney, matt damon, cinemaximum, ithaki yayınları, abd, bilim kurgu, uzay, mars, gezegen,
 
NASA, Ares 3 görevi ile Marsa 6 astronot gönderir. Fakat çıkan bir takım aksilikler sonucunda görev iptal edilir ve bir an önce geri dönmeleri istenir. O sırada Astronot Mark Watney bir şekilde geride kalır. Tüm dünya Mark Watney için seferber olur. Acaba Mark Watney'i kurtarabilecekler mi?

"O, dünyanın en ünlü adamı. Sorun şu ki Dünya'da değil." 

Kitaptaki bilimsel terimler oldukça yoğundu ara sıra sıkılır gibi olsam da Mark Watney karakteri o kadar esprili ve eğlenceli bir karakterdi ve kitap o kadar akıcı ve sürükleyiciydi ki elimden bırakamadım. Acaba kitapta Mark'ın hayatta kalmak için yaptıkları bilimsel olarak gerçekleşmesi mümkün mü yoksa kurgudan ibaret mi merak ettim. Andy Weir nasıl da zeki bir adam. Kitabı mutlaka tavsiye ederim.
Şuracıkta iki spoiler yapayım haberiniz ola :D Başlıyor!
Aslında beni en çok etkileyen şeylerden biri de normalde böyle büyük olaylardan sonra karakter her zaman bir yolunu bulur ve sorunsuzca işini halleder. Tamam bunda da bir yolunu buldu ve kurtuldu ama hah işte tamam bu sefer halloldu derken hep bir aksilik çıktı. Bence bu aksilikler gerçekten doğal seyrinde olan olması mümkün aksiliklerdi. yani dusunsenize bir matkap yüzünde kısa devre olup iletişimi koptu. Ay ben anlatamadım ama siz anladiniz galiba :D Neyse işte çıkan aksilikler bile kitaba ayrı bir hava katmıştı. Ayrıca Mark'in olmadık yerde olmadık şeyler söylemesi müthişti. Bitti!

1kitap1film, kitap, film, marslı, martian, kitap yorumu, Kitap OkuYorum, okur yorumu, film yorumu, the martian, mark watney, matt damon, cinemaximum, ithaki yayınları, abd, bilim kurgu, uzay, mars, gezegen,

Gelelim filme.
Bence bozulmadan uyarlanmaya en yakın filmlerden birisi olmuş. Yani Labirent serisini okuyup ve de izledikten sonra bunu gönül rahatlıyığla söyleyebilirim. Haliyle film olduğu için biraz üstünkörü olmuştu ama ona da fazla aldırmıyorum. Hiçbir zaman bir film, kitabının aynısını yansıtamaz. Özellikle filmin son kısımlarına doğru ufak değişiklikler vardı ama çok da mühim değil.

Ama şunu söyleyebilirim ki kitabın sonu çok alelacele bitirilmişken, filmin sonunda tüm karakterlere yer verilerek doyurucu bir final yapılmış.

Matt Damon cidden çok iyi bir şekilde canlandırmış Mark'ı. Kitapta okurken nasıl eğlendiysem filmi izlerken de bir o kadar eğlendim. Mimikleriyle, hareketleriyle tamamen adapte olmuş.

Filmi de böyle anlattıktan sonra gelelim benim MarsGate sinemaları hakkındaki şikayetime. Bana en yakın olan AVM de Cinemaximum MarsGate var. Pahalı olmasının yanında sürekli arıza çıkartıyor.

Daha önce Hobbit 2 ye gittiğimizde dublajlı filme girdiğimiz halde ilk yarım saat altyazılı olarak oynatılıp daha sonra film başa sarılımıştı.

Bu sefer ise ışıklar sönüp reklamlar bittikten sonra ekran tamamen karardı ve film oynamaya başladı. Daha doğrusu ses vardı ama görüntü yoktu. Bir süre böyle devam ettikten sonra reklamlardan tekrar başa alındı ve tekrar ses var görüntü yoktu. Ardından 2-3 dk boyunca ekran ve ses tamamen gitti, salon zifir karanlık oldu. Telefonların ışıkları haricinde hiç ışık yoktu. Üçüncü sefer çok şükür film başladı. Bu sefer de klimayı o kadar çok açmışlar ki Mark, Marsta soğuktan titrediği anlarda biz de içeride titredik. Burada firmayı tebrik etmek gerekir bize filmi an be an yaşattılar :D

Sonuç olarak önce kitabı okuıyun, sonra filmi izleyin. Pişman olmazsınız :)

O halde bu şarkı 70leri pek seven Mark Watney'den hepimize gelsin :D Kendisi kitapta dinliyordu.


4 yorum:

  1. Ben bu şarkıya ve klibine bayılırım. Şimdi karaktere kendimi yakın hissettim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkıya aşinaydım ama kitap sayesinde defalarca dinledim :D

      Sil
  2. Bu kitabi.. ah neyse sana ozelden yazayim :)
    Merak ediyorum bir gun okumayi dusunuyorum. Film hakkinda pek guzel elestiriler okumadim kitap ise genel olarak bu dogrultuda yorumlanmis. E ben de markla tanismak istiyorum yani :)
    Marsli diyince neden aklima mark wahlberg geliyor simdi idrak ettim; kitaptaki karakterden cagrisim yapiyor demek :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden Mark Wahlberk ile Matt Damon'ı karıştırır ama Mark'ı da daha severdim :D
      Ya ben kitabı sevdim bilemiyorum eleştiriler bazen yersiz olabiliyor. Gerçi eğlenceli bir dille yazılmamış olsa ben de zor okurdum bilimsel terimler yoğunluktaydı çünkü.
      Alev Deneyleri'ni okuyup izledin mi bilmiyorum da onda kitap başka film başkaydı. Sanki apayrı birşey gibi. Allah muhafaza onun gibi değildi :D Kitap fazla derine inerek anlatmıştı herşeyi film olduğu için haliyle yüzeysel kalmış. Aman aman değişiklik yoktu. Hatta filmin finalini daha çok beğendim.

      Sil