Dönüşüm / Franz Kafka


book, fırça, Franz Kafka, Gregor Samsa, Kafka, kitap, Kitap OkuYorum, kitap yorumu, okuma halleri,

Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.

Diye başlıyor kitap. Lisede edebiyat öğretmenimiz bu ilk satırı okumuştu bize. Hikayeden biraz bahsetmişti ve bir yayın evinin kitabı basarken kapağına hamam böceği koyduğu için, yazara ne kadar saygısızlık ettiğinden bahsetmişti.

Y:ıllardır herkes tarafından o kadar övüldü ki bu kitap artık dayanamadım ve alıp okudum. Okudum ama acaba bende mi bir gariplik var? Kafka'yı ben mi anlayamadım? Yoksa insanlar mı abartıyor anlamadım. Tamam öykü güzel. Tamam çıkarılan fikir güzel. Eğer farklı olursan, aykırı olursan, ne kadar iyi niyetli olursan ol kimse senin yanında olmaz. Ama ne bileyim :/ Acaba önce Kafka'nın başka bir kitabını mı okumalıydım? Bilemedim. Ama bunu burada bırakmam. Elimdeki milyon tane kitabın bir kısmını okuduktan sonra Kafka'nın başka bir kitabını daha alıp okumayı düşünüyorum. Belki o zaman insanların neden Kafka'yı bu kadar çok sevdiğini anlayabilirim.
Siz bu kitap hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca çekilişime baktınız mı? Buyrun.

6 yorum:

  1. Neden sevildiğini sana söyleyeyim dönemi içinde aykırı kitap yazmıştır. Fazla alçak gönüllüdür hatta haddinden fazla kendini beğenmez belki de buna alçak gönüllülük yerine aşağılık kompleksi de diyebiliriz. Çok zorluk çekmiş ısınmak için yazdıklarını bile yakmıştır. Ölümünden sonra düzenlenip yayımlanmıştır kitapları en yakın arkadaşı tarafından belki son dokunuşlar Kafka'nın elinden çıksaydı daha güzel olabilirdi. Kafkayı okurken durup düşünüp düşünüp okumak gerekiyor senden bir parça sunup seni düşündürüyor hayatını yaşadığımız dünyayı düşündürüp bir nefes aldırıyor şöyle derininden işte bundan seviliyor bence. yaşadıklarını düşündüklerini satırlara zamansız bir şekilde aktara bildiği için. Lakin ağırdır biraz dili ve herkese hitap etmez dahası sesin olduğu yerde okumaya hiç gelmez emek ister Kafka o yüzden seviliyor bence elindekiler bitince Milana'ya mektuplara şans ver eminim daha çok seveceksin bu kitap belki senin tarzın değildir :D Ancak bana kalırsa klasiklerin içinde Kafka'nın kitapları bir başkadır be Esra tam bizim gibi içinde emekli teyze yaşayanlara hitap eder. Dizelerinden alıntı yapıp komşu cocukları toplayıp anlatıp içlerini şişirmek ister insan kitabı okurken :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bunlardan haberim yoktu. Gerçekten etkileyiciymis. Fuardan alacaklarim arasında söylediğin kitap.

      Sil
  2. Bu romanı okuduğumdan beri insanları yaratık olarak görüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten hamam böceklerinden tiksinirim. Okurken bir fena oldum :D

      Sil
  3. Merhabalar :) Bende yeni başladım bu kitaba, beni Franz Kafkanın kitaplarını okumaya iten şey zorlu hayat hikayesinden, Eğer bir yazarın hayat hikayesini biliyorsan ya da hangi koşulda yazdığını öğrendiysem çok severim kitaplarını okumayı,hele de bunu gidip yaşadığı yeri gördüysen kesinlikle okumalıyım dersin. Bende Aleksandr Puşkin'in kitaplarına merak salmam gibi :) Hatta geçen cumartesi blogumda puşkin ve franz kafkanın kitaplarını aldığımdan bahsettim :) umarım beğenirsiniz..
    http://arslanyusuf.blogspot.com.tr/2015/04/bugun-uc-guzel-kitap-aldim.html?m=0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ben kitabı okumadan önce hayat hikayesini bilmiyordum, sonradan öğrendim. Ama dediğim gibi muhakkak başka kitaplarını da okuyacağım :)
      Puşkin'i lisede okumuştum fakat hiç hatırlamıyorum. Neredeyse 10 yıl olmuştur.

      Sil