Sodom ve Gomore - Yakup Kadri Karaosmanoğlu / Kitap Yorumu


Allahım nihayet bu kitabı bitirebildim çok mesudum :")
Konusu çok ilginç öyle ki bi yerden sonra tahammül edemedim ama sonunda ne olacağını merak ettiğim için zorla da olsa bitirdim.
Yeni kitaplar daha hoş daha akıcı geliyor ama şöyle de bir şey var ki kelime haznemizi pek geliştirmiyorlar. Bu sebepten ötürü ben de ara ara eskilerden okumaya bakıyorum. 

İstanbulun işgal dönemi. Her yerde İngiliz ve Fransız subayları kol geziyor. Sosyete neredeyse Türk olduğunu unutmuş Türklüğünden utanır hale gelmiş. Öyle ki toplantı ve balolarında Türkçe yerine çoğunlukla İngilizce ve Fransızca konuşuyor, Türkçe konuşanlara da alayla bakıyorlar. İşte böyle bir zamanda bu insanların yaşam tarzını nasıl bir hayat sürdüklerini anlatmış yazar. O sosyete denilen topluluk İngiliz işgaline resmen seviniyorlar. Hatta evlerine el konulanlara 'Aman canım harp zamanındayız elbette evlerimize el koyacaklar. Bunda büyütülecek ne var' deme pişkinliğine bile sahipler. O dönem gerçekten de yaşanmış mı? Muhtemelen yaşanmıştır ki yazılmıştır. Fakat ilişkiler o kadar menfaat dolu o kadar iğrenç ki tahayyül edemiyorum. Allah bu memlekete bir daha işgal göstermesin. Rabbim bizi ve bayrağımızı korusun. Amin.

_______________________
Okuduğum kitaplar için instagram hesabım; @eskaymak.kitap

8 yorum:

  1. Karaosmanoğlu'nın gecen sene yaban kıtabını okumuştum. Orda gelen Yunan askerine "bana dokunmasın da buyursun ankaraya doğru yürüsün" diye sesini çıkarmayan koy ahalisinden bahsediyordu. daha sonra Yunanlılar Ankara'dan yenilerek donduklerınde ayni koyu katlediyorlardı. Kendi kişisel çıkarlarımızı vatan ve dinimizin onune geçirmemeliyız yoksa kısa Süreli edindiğimiz çıkarla birlikte bir cok değerimizi kaybediyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vatan ve din olmadıktan sonra yaşasan ne çıkar ki zaten.

      Sil
  2. Tarihi anlatan kitapları okumayı çok seviyorum. :) Daha öncesinde dikkatimi çekmemişti ama yazınla birlikte alıp okuyabilirim sanırım :) Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Evet gerçekten de Allah bir daha göstermesin. Hala o zihniyette olan insanlar var! Bu gün ki durum daha vahim. İstanbul'da yaşanan intihar saldırısı ve polis lojmanına bombalı terör saldırı oldu. Tvyi açarken her gün Allah'ım ne olur bugün şehit haberi almayalım diyorum. Allah aziz milletimize yardım etsin.

    YanıtlaSil
  4. Amin canım. Allahım ülkemizi korusun. Çok korkuyorum ben. Böyle kitapları seviyorum ben. Bilgilendirici oluyor. Aynı zamanda sıkmadan anlatıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tarih roman tarzında yazılınca daha akılda kalıcı oluyor.

      Sil